↩ Terug

Jacobien de Rooij, Nederlandse kunstenaar


Jacobien de Rooij: kunstenaar (schilder en tekenaar) in dieren, mensen en landschappen.

Jacobien de Rooij tekent en schildert vrij, haar werk is authentiek en ze gebruikt meerdere materialen om prachtige schilderijen op doek te maken. Onderscheidend in haar werk en haar ideeën is dat ze uit haar hoofd schildert. Jacobien de Rooij tekent nooit iets na. Haar werk, haar kunst is altijd vrije interpretatie. Dit werk is een verbeelding van de waarneming naar de natuur.

Ook uniek is dat deze kunstenaar niet bang is om op groot doek haar werk te overtaken en dit durft tentoon te stellen. Jacobien de Rooij is een inpsiratiebron en een schilder om zeer te waarderen. Ik vertel graag hieronder meer over haar werk.

Jacobien de Rooij (1947) is een kunstenaar, schilder, ze heeft in haar werkt inmiddels een grote hoeveelheid indrukwekkende, monumentale landschapstekeningen gemaakt met krijt en pastel.


Zij sluit aan bij de traditie van Nederlandse landschapsschilders en voegt daar in maatvoering en materiaalgebruik (pastel en paintstick) het hare aan toe.

Persoonlijk vind ik haar mooste reeks werk: Misschien zal het vannacht gaan regenen, zie hierboven het paard.

De grote zoogdieren die Jacobien de Rooij tekent – de paarden en de pony’s – zijn ook in Nederland in kuddes te zien. Ze worden in natuurgebieden ingezet als grote grazers: een groep dieren die zich overdag etend door een landschap beweegt en in de nacht onder de bomen ligt en staat.

Voor wie echt probeert te kijken is de zichtbaarheid van deze wereld een raadsel. Diegenen voor wie dat raadsel groot en belangrijk wordt gaan tekenen en schilderen. De kracht waarmee het werk van Jacobien de Rooij dit geheim van de zichtbaarheid vooropstelt is zeldzaam. Deze tekeningen, haar werk, willen niets anders zijn dan landschappen met dieren.

Dat je voor haar werk staande toch het gevoel kunt krijgen dat je voor het eerst een pony in de duinen ziet is het soort van ervaringen waarvoor de kunst is uitgevonden.